Wanneer je ouder wordt, is het voor veel mensen een grote wens om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Deze zelfstandigheid is in zekere zin zeker mogelijk. Dit wenst enkel de nodige aanpassingen. In dit artikel lees je alles over hoe je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en welke hulp je daarvoor nodig hebt.

Woon zelfstandig in een mantelzorgwoning

De ideale optie voor veel mensen op leeftijd, is een mantelzorgwoning. Mantelzorgwoningen zijn woningen op het terrein van familie of vrienden waar je zelfstandig woont, maar net dat beetje extra zorg in de buurt hebt van familie. Zo’n zorgwoning biedt je alles wat je nodig hebt: een slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer. Je hebt zo alles geheel in eigen hand, maar er is wel altijd hulp in de buurt, mocht dat wenselijk zijn. Zo heb je op je oude dag niet alleen familie dicht in de buurt, maar ook de hulp van hen. Mantelzorgwoningen worden steeds populairder. Wonen bij familie en zorg van hen ontvangen heeft vaak de voorkeur. Ook kan er een wisselwerking ontstaan van zorg, de ene keer kookt opa/oma, of passen zij op de kleinkinderen en de ouders zorgen weer voor een schone woning van opa/oma.

Gebruik van moderne technologie

Vandaag de dag zijn er veel meer handige technologieën beschikbaar, waardoor zelfstandig wonen langer kan. Zo zijn er veel handige gadgets op de markt die huishoudelijke taken grotendeels uit handen nemen. Zo kan een robotstofzuiger iedere dag de woning in orde houden en zijn er handige technologieën om ook het leefcomfort te verbeteren. Hierbij kun je denken aan verstelbare bedbodems, elektronische medicijndispensers en ergonomische hulpjes voor in huis.

Thuiszorg hulp aan huis

Wanneer je hulp nodig hebt met basisbehoeften is er altijd thuiszorg die je kan helpen. Dankzij deze hulp aan huis kun je op oudere leeftijd langer thuis blijven wonen. Zo behoud je jouw zelfstandigheid, maar ontvang je wel de nodige hulp. Zij helpen je met medische zorg, dagelijkse taken en houden zo ook een oogje in het zeil.

Hulp van de gemeenschap

De gemeenten zorgen ook vaak voor initiatieven voor mensen op leeftijd. Hierbij kun je denken aan sociale opties, zoals georganiseerde spelavonden, fietstochten of gezamenlijk eten. Zo blijf je niet alleen zelfstandig, maar kom je ook onder de mensen. Ook bestaan er in veel gemeenten buurtteams die zorgen voor de ouderen in de buurt. Zij bieden de nodige extra zorg, ondersteuning en alarmeren wanneer er extra hulp nodig is.

Ouder worden komt met de nodige aanpassingen op het gebied van zelfstandigheid. Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg opties om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Zorg voor de nodige zorg op afstand, kies voor een zorgwoning bij familie en kijk wat jouw gemeente aanbiedt voor hulp voor ouderen.