Vloerverwarming is een comfortabele, efficiënte en daarom erg populaire manier om je huis te verwarmen. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en verhoogt het comfort in je woning. Maar hoe werkt vloerverwarming precies en wat zijn de meest voorkomende fouten bij het gebruik ervan? We sommen ze voor je op en geven je natuurlijk ook telkens de bijhorende oplossing. 

Wat is vloerverwarming en hoe werkt het?

Vloerverwarming is een systeem waarbij warmte via leidingen of elektrische kabels in de vloer wordt verspreid. Deze warmte stijgt vervolgens gelijkmatig op, zodat het makkelijk is om de hele ruimte op een aangename temperatuur te houden. Watergedragen en elektrische vloerverwarming installeer je via verschillende methodes: door de buizen te omgeven met nieuwe chape of in te frezen in bestaande chape of door de matten of planken te plaatsen op de ondervloer. 

Watergedragen vloerverwarming maakt gebruik van water dat door een netwerk van buizen onder de vloer stroomt. Het water wordt verwarmd door een cv-ketel of warmtepomp en verspreidt de warmte gelijkmatig over de vloer. Bij elektrische vloerverwarming worden elektrische kabels of matten onder de vloer geïnstalleerd. Wanneer de elektriciteit door de kabels stroomt, genereert de weerstand warmte, die gelijkmatig verdeeld wordt over de vloer. 

De werking van vloerverwarming is relatief eenvoudig uit te leggen. Toch vraagt dit nieuwe systeem de juiste aanpak om optimaal te presteren. Probeer daarom zeker deze veelgemaakte fouten bij het gebruik van vloerverwarming te vermijden, en anders onmiddellijk op te lossen met onze praktische tips. 

Hoge temperatuurschommelingen instellen 

Vloerverwarming is een traag systeem. Het is dan ook niet gemaakt om bijvoorbeeld overdag flink op te stoken en ’s nachts weer heel wat lager te zetten. Zulke hoge temperatuurschommelingen zijn inefficiënt en verbruiken extra energie. Houd daarom de vloerverwarming temperatuur zo constant mogelijk. Zet de verwarming ’s nachts slechts een paar graden lager voor optimale efficiëntie. En stel tijdens de zomer je thermostaat in op een absolute minimumtemperatuur. 

Je vloerverwarming bedekken met een dikke houten vloer en een tapijt

Vloerverwarming functioneert het best in combinatie met een warmtegeleidende vloer. Hout en tapijt horen daar helaas niet bij. Ze verhinderen een efficiënte warmteoverdracht, waardoor je verwarming harder moet werken. Kies daarom voor vloermaterialen die geschikt zijn voor vloerverwarming, zoals tegels of dun laminaat. En gebruik dunne tapijten die de warmte niet blokkeren. Bedek ook niet meer dan 60% van je vloeroppervlakte met meubilair. 

Bij je keuze geen rekening houden met het hoogteverschil 

Een van de belangrijkste factoren bij je beslissing welk vloerverwarmingssysteem je kiest, is het hoogteverschil tussen je ondergrond en je deurdorpels. Zeker bij een renovatie beperkt dat mogelijk de opties. Plan dus de installatie zorgvuldig en kies indien nodig systemen met een lage opbouwhoogte die passen bij kleine hoogteverschillen. 

De isolatie onder je vloerverwarming vergeten 

Zonder isolatie onder je vloerverwarming gaat een groot deel van je warmte omlaag in plaats van omhoog. Opnieuw moet je systeem harder werken om een aangename temperatuur te bereiken. Zorg voor goede isolatie onder de buizen of kabels. Zo voorkom je warmteverlies en verhoog je de efficiëntie.

Radiatoren gebruiken om je kamer sneller op temperatuur te krijgen

Een vloerverwarming is een traag systeem. Vooral op koudere dagen is het dan verleidelijk om je kamer snel te verwarmen met radiatoren. Daarmee schakel je echter je vloerverwarming uit. Die springt weer aan wanneer de radiatoren uit gaan. Vermijd die inefficiënte combinatie van verwarmingssystemen en stel je vloerverwarming correct in voor een constante en comfortabele temperatuur. Gebruik je radiatoren alleen op de koudste dagen. 

Je vloerverwarming niet regelmatig ontluchten

Luchtbellen in het systeem verstoren de warmteoverdracht en leiden tot een inefficiënte werking van je vloerverwarming. Je vloerverwarming ontluchten is makkelijker dan je denkt. Je installateur of de fabrikant vertelt je met veel plezier hoe dat precies dient te gebeuren. Zo blijf je verzekerd van de beste prestaties. 

Je vloerverwarming de eerste keer niet geleidelijk opwarmen

Is je vloerverwarming gloednieuw geïnstalleerd? Probeer dan niet onmiddellijk de temperatuur richting de 25°C te jagen. Het grote temperatuurverschil veroorzaakt mogelijk schade aan de leidingen en aan je vloer. Verhoog liever de temperatuur geleidelijk, volgens de instructies van de fabrikant. Een goede vuistregel is om het water in de buizen elke 24 uur met 5 graden op te warmen. 

Vermijd fouten en geniet van comfort 

Door aandacht te besteden aan deze veelgemaakte fouten en de bijbehorende oplossingen, geniet je optimaal van een comfortabel en energiezuinig huis. Vloerverwarming biedt een aangename warmte, maar vereist een zorgvuldige aanpak om het beste resultaat te bereiken. Veel succes met het gebruik van jouw vloerverwarmingssysteem!