Om een bakstenen muur te verven, heb je een goed plan en de juiste materialen nodig om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht en lang meegaat. Hier is een stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen.

Bakstenen muur verven in 5 stappen

1. Voorbereiding: De sleutel tot succes

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om de bakstenen muur goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de muur schoon, droog en vrij van stof en vuil is. Gebruik een harde borstel of een hogedrukreiniger om vuil en losse deeltjes te verwijderen. Controleer ook op scheuren in de muur en repareer deze indien nodig met een geschikt vulmiddel.

2. Primer kiezen: Een goede basis

Een primer is essentieel voor het schilderen van een bakstenen muur, omdat het zorgt voor een goede hechting van de verf. Kies een primer die speciaal is ontworpen voor poreuze oppervlakken zoals baksteen. Voor een bakstenen buitenmuur gebruik je het beste een weerbestendige primer, terwijl je voor een binnenmuur een standaard primer voor metselwerk kunt gebruiken. Breng de primer gelijkmatig aan met een roller of een kwast en laat deze goed drogen volgens de instructies op de verpakking.

3. De juiste verf kiezen: Binnen of buiten?

Voor een bakstenen buitenmuur gebruik je het beste een 100% acryl-latexverf die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en schimmelvorming. Voor een bakstenen binnenmuur kun je kiezen voor een ademende latexverf die specifiek geschikt is voor metselwerk. Deze verfsoorten zijn zo samengesteld dat ze vochtregulering mogelijk maken en de muur laten ‘ademen’.

4. Schilderen: Techniek en tips

Wanneer de primer volledig droog is, kun je beginnen met schilderen. Gebruik een roller met een lange pool voor het grootste deel van de muur en een kwast voor de randen en moeilijk bereikbare plekken. Werk in secties en zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig aanbrengt om strepen te voorkomen. Twee lagen verf zijn meestal voldoende om een egaal resultaat te krijgen.

5. Onderhoud en duurzaamheid

Na het schilderen is het belangrijk om de muur goed te onderhouden om de levensduur van de verf te verlengen. Regelmatige reiniging helpt om vuil en stof te verwijderen. Voor een onderhoudsvrije gevel kan het ook verstandig zijn om een beschermende coating aan te brengen die de verf beschermt tegen UV-stralen en vocht.

Veelgestelde vragen over het verven van een bakstenen muur

Kun je over bakstenen heen schilderen?

Ja, je kunt bakstenen schilderen, maar de sleutel is om een goede primer te gebruiken die is ontworpen voor poreuze oppervlakken. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht en lang meegaat.

Welke verf gebruik je voor een bakstenen buitenmuur?

Gebruik een 100% acryl-latexverf die bestand is tegen weersinvloeden en schimmelvorming.

Welke verf gebruik je voor een bakstenen binnenmuur?

Een ademende latexverf die specifiek geschikt is voor metselwerk is ideaal voor binnenmuren.

Welke primer gebruik je voor op een bakstenen muur?

Gebruik een weerbestendige primer voor buitenmuren en een standaard primer voor metselwerk voor binnenmuren.

Met deze tips en technieken kun je van je bakstenen muur een blikvanger maken. Het is een klus die je makkelijk zelf kunt uitvoeren, zolang je goed voorbereid bent!