In veel oude stadskernen is het een probleem: oude panden die worden gerenoveerd, verbouwd of platgegooid en compleet nieuw opgebouwd. Een nieuw huis moet altijd aan bepaalde eisen voldoen wat betreft het energiepeil. Als een huis dus bijvoorbeeld groter wordt dan het pand wat er eerder stond zal er op een bepaalde manier “extra” energie opgewekt moeten worden.

Energiepeil

Normaal gesproken kan er aan deze eisen voldaan worden door het aanschaffen van een bepaald aantal zonnepanelen. Echter is dit in veel steden met een beschermd stadsgezicht niet mogelijk, omdat de zonnepanelen niet vanaf de straat te zien mogen zijn. Hierdoor is het voor veel huiseigenaren in een beschermd stadsgezicht niet mogelijk om zonnepanelen te nemen.

Warmtepomp

Er is een oplossing om ook het energiepeil van een oud pand of nieuwbouwwoning in een beschermd stadsgezicht kloppend te krijgen: de warmtepomp. Een warmtepomp haalt de warmte diep uit de grond, met warmtelussen die in de grond worden aangebracht. Vaak gaat dit tot een diepte van wel 50 meter de grond in.

Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij een aantal historische Utrechtse werfkelders die gerenoveerd zijn tot atelier, kantoor, winkel of woonruimte. Natuurlijk moesten deze nieuwe ruimtes verwarmd worden, maar dit was niet zo simpel als gedacht. Gas was geen optie omdat je dan rookgasafvoer nodig hebt voor de ketel. Dit kon echter niet omhoog afgevoerd worden omdat je in een werfkelder zit en via de werfmuur mag niet van Monumentenzorg. Aansluiten via stadsverwarming bleek ook niet mogelijk dus er was nog één optie: een warmtepomp.

energiepeil

Besparen op energiekosten

Heb jij iets aan je huis verbouwd of laat je een compleet nieuw huis bouwen? Dan verandert er het één en ander aan jouw energieverbruik en dus ook aan de energiekosten. Als je altijd wil profiteren van de laagste energieprijzen is energietarieven vergelijken via EasySwitch.nl de verstandigste keuze. Zo zorg je dat je nooit teveel betaalt voor de energie die je verbruikt. Je kunt ook energie vergelijken op https://www.energie-vergelijken.com/. Alle energieleveranciers worden onafhankelijk met elkaar vergeleken en dit gebeurt op basis van jouw persoonlijke gegevens.