Het gebruik van aardgas verdwijnt uit de Nederlandse huishoudens. In 2050 moeten alle woningen gasloos zijn. De overheid heeft dit doel gesteld om de CO2-uitstoot te verminderen. Er wordt niet meer geïnvesteerd in nieuwe gasinfrastructuur en de verplichting om nieuwe huizen aan te sluiten op het gasnet wordt geschrapt. Stap voor stap wordt er gewerkt aan een overstap op duurzame energie.

Als je de huidige statistieken erop nahoudt is het een ambitieuze doelstelling. Ongeveer 95 procent van de Nederlandse woningen maakt gebruik van aardgas als primaire energiebron.
Het jaar 2050 lijkt verre toekomst, maar om de ambitie van de overheid waar te maken moet er veel werk worden verzet. Er wordt stap voor stap gewerkt aan de overstap op duurzame energie. Nieuwbouwwoningen worden energieneutraal en gasloos  opgeleverd en er zijn subsidies beschikbaar om oude woningen te verduurzamen.

Bereid je voor op een aardgasvrij bestaan

Een energie neutrale nieuwbouwwoning betrekken is niet zo moeilijk. Maar wat kun je doen als je bijvoorbeeld in een jaren-dertighuis woont? Hoe kun je verduurzamen? Welke subsidies zijn beschikbaar?

Isoleer je woning
De eerste stap van het verduurzamingstraject is het isoleren van je woning. Zonder isolatie is iedere volgende stap van verduurzaming als dweilen met de kraan open. Door je woning goed te isoleren wordt de warmte beter vastgehouden en heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen.

Elektrisch koken
Veel woningen hebben nog een traditioneel gasgestookt fornuis. Het is een kleine moeite om over te stappen op een elektrisch alternatief als inductie. Inductie koken is veiliger, energiezuiniger, duurzamer en makkelijker in onderhoud.

Pelletkachel
Het centrale verwarmingsnetwerk wordt in 95 procent van de woningen verwarmd door aardgas te stoken. Dit gebeurt in de CV-ketel. Als u op zoek bent naar een duurzame en luxe manier om uw woning te verwarmen, dan kunnen we een pelletkachel zeker aanraden. Door een prachtige constante vlam zorgt een pelletkachel voor een gezellige sfeer in huis. De kachel gebruikt pellets als brandstof. Deze pellets zijn gemaakt van zaagsel en houtafval, dat onder hoge druk wordt samengeperst tot een houtkorrel. De kachel zorgt voor een perfecte balans tussen zuurstof en brandstof. De dosering van de pellets gaat ook automatisch. Hierdoor ontstaat een schone en continue verbranding in de haard. De pelletkachel kan als losstaande verwarmingsbron worden gebruikt, al is het ook mogelijk om de kachel op de CV installatie aan te sluiten en de gehele woning duurzaam te verwarmen.