Een ideale tuin

Voor veel Nederlanders vormt de tuin een last. Dat is vreemd, want een tuin zou een bron van vreugde moeten zijn. Helaas denken mensen ten onrechte dat een tuin duur is en veel onderhoud vergt, maar een mooie tuin met veel aantrekkelijke onderdelen hoeft niet duur te zijn en veel onderhoud te vergen.

Als we uitgaan van een tuin met een grote vijver, veel vaste planten, een zitje bij de vijver, een zitje bij de achterdeur en een lapje gras waarop kinderen kunnen spelen. Klinkt als een ideale tuin, toch? Hoeveel werk zou dat zijn?

Een grote vijver

Begin met uitgraven van de vijver. Het lijkt veel werkt, maar een grote, organisch gevormde vijver met 16 kubieke meter inhoud, een lengte van 9 meter en een diepte van anderhalve meter kan in een dagje worden uitgegraven. Voor de afgegraven grond is vast wel een bestemming te vinden, bijvoorbeeld bij een kennis met een grote tuin die wat hoogteverschil in de tuin wil creëren. Het gegraven gat moet worden bedekt met vijverfolie, een beperkte investering van ongeveer 100 euro, maar altijd mooier dan die zielloze voorgevormde vijverbakken. Na het vullen van de vijver met kraanwater kunnen er een stuk of tien goudvissen in worden losgelaten. Laat de natuur zijn werk doen en na twee jaar zal de vijver worden bevolkt door meer dan 40 goudvissen. Kern van een succesvolle, heldere vijver is toepassing van voldoende zuurstofplanten dan is een waterpomp overbodig. Zuurstofplanten zijn voor enkele euro’s te koop bij elk tuincentrum. Zet ook een waterlelie in de vijver die de vijvervissen voorziet van de nodige schaduw en de mensen behaagt met zijn schitterende bloemen. De oevers van de vijver met de rand vijverfolie kunnen worden afgedekt met grootbladige hosta sieboldiana en dotterbloem, planten die van nature houden van een vochtige omgeving.

Twee zitjes

Daarna moeten de twee zitjes worden gemaakt. Om te voorkomen dat geïnvesteerd moet worden in dure bestrating, kunnen vlonderplanken worden gebruikt. Vlonderplanken bij woodcomposiet.nl zijn goedkoop, duurzaam en eenvoudig te plaatsen. Op een basis van worteldoek en enkele tegels kunnen de zitjes met vlonders worden geconstrueerd bij de achterdeur en bij de vijver. Het pad tussen de twee zitjes wordt ook geconstrueerd met deze vlonderplanken. Belangrijk is de keuze van een mooie kleur, omdat de houtcomposiet vlonderplanken niet verkleuren. Kies voor een uniforme kleur, verschillend gekleurde vlonderplanken trekken de aandacht en leiden af van de harmonieuze uitstraling van de tuin.

Een lapje gras

Tussen de twee zitjes moet een lapje grond worden ingezaaid met graszaad. De ervaring leert: een gazon vergt onderhoud. Vroeg in het voorjaar moet het gras worden geverticuteerd, voorzien van kalk en mest en gedeeltelijk opnieuw ingezaaid. Gedurende de lente, zomer en herfst moet het gras wekelijks worden gemaaid. Verder hebben allerlei andere plantjes zich gespecialiseerd in het verdringen van gras. Denk aan boterbloemen, pinksterbloemen, madeliefjes, draadveronica, weegbree en paardenbloem. Op zichzelf allemaal aardige plantjes, maar ze ruïneren de egaal groene grasvlakte die een gazon eigenlijk zou moeten zijn. Waardoor toch weer de aandrang ontstaat om paardenbloemen uit het gazon te steken. Sterker, sommige mensen steken zelfs de graskanten af, omdat het er mooier uitziet. Echt, gras is allesbehalve onderhoudsvrij. Daarom is vervanging van het lapje gras door een synthetisch grastapijt vanuit onderhoudsoogpunt een verstandig besluit, al maakt dat de tuinaanleg wel wat duurder, misschien wel 25 euro per vierkante meter.

De vaste planten

De laatste stap voor een verzorgde tuin is de beplanting. Dat is het leukste werk, al doemen er verschillende gevaren op bij het aanschaffen van de beplanting. Het eerst gevaar is om bloeiende planten te kopen. Trap er niet in! Koop planten in de lente of in de herfst. Dat is beter voor de planten, het voorkomt dat je te veel betaalt en na twee dagen blijft zitten met uitgebloeide planten die je weg kunt gooien. Bovendien dwingt het je om structureel na te denken over de beplanting van je tuin. Andere tips bij het kopen van planten zijn:

  • Zorg voor verschillen in hoogte en bladkleur
  • Kies planten die het hele jaar door mooi zijn en niet alleen tijdens de bloei.
  • Zet planten dicht bij elkaar, want hoe meer planten per vierkante meter, des te minder kans heeft onkruid tussen de planten.
  • Plant grote groepen van dezelfde planten bij elkaar, dat geeft een natuurlijk tuinbeeld.
  • Plaats meerdere groepen van dezelfde planten door de hele tuin, dat zorgt voor eenheid.
  • Kies planten met een verschillende bloeitijd, zodat de tuin er ook in augustus, september en oktober aantrekkelijk uitziet.
  • Een verzorgde tuin voor weinig geld en vrijwel geen onderhoud

Volg de bovenstaande instructies en bereid je voor op complimenten van familie en vrienden over je prachtige, verzorgde tuin, vergezeld van de opmerking: het zal jullie wel veel tijd kosten, zo’n tuin. Kijk elkaar dan aan en zwijg tevreden. Doordat elke ruimte van de tuin is beplant, krijgt onkruid geen kant en kost het onderhoud van de tuin niet meer dan 30 minuten per week. De rest van de tijd kun je genieten van je met zorg aangelegde tuin.