Een rolsteiger kopen is voor iedere professional die op hoogte werkt een goede investering. Vaak wordt vanuit het financiële aspect nog een steiger gehuurd, maar tegenwoordig hoeven rolsteigers helemaal niet meer een dure aanschaf te zijn. Daarnaast is het belangrijkste nog dat de producten veilig zijn en voldoen aan de geldende regels. Met betrekking tot de veiligheid willen we u graag meer vertellen in deze blog.

Een veilige rolsteiger is belangrijk

Een rolsteiger die veilig is en voldoet aan alle regels is erg belangrijk. Op hoogte werken heeft gewoonweg een risico. Door de lichtgewicht materialen (aluminium) is een steiger snel op te bouwen en hierdoor kan je goed je balans houden tijdens het plaatsen van de onderdelen. Allereerst begint veiligheid bij het doorlezen van de instructies van het steigermerk. Wanneer een stellage slecht, of ondeugdelijk is opgebouwd, dan loop je als gebruiker een enorm risico op ongelukken. Het valgevaar is een van de grootste risico’s door het niet houden aan de regels, dit wil u toch niet?

Certificaten rolsteigers

Een rolsteiger kan voor verschillende doeleinden ingezet worden. De ene persoon gebruikt de steiger eenmaal per jaar voor het schoonmaken van de goot, een ander maakt juist wekelijks gebruik van de stellage. Voordat rolsteigers daadwerkelijk gebruikt gaan worden is het van belang om uit te zoeken of de producten voldoen aan de regels. Zo gelden er bijvoorbeeld strenge normen voor steigermateriaal. Binnen Europa is hier een speciale ‘norm’ voor opgesteld: NEN EN 1004. Met deze certificering wordt aangetoond dat aan alle eisen wordt voldaan. Denk hierbij aan; gebruikersinstructies, gewichtsberekeningen, etc.

Nieuwe regels voor opbouwen rolsteigers

Rondom een rolsteiger opbouwen zijn sinds 2018 nieuwe regels gekomen. Deze regels gelden voor iedereen die een steiger professioneel gebruikt. Dit betekent dus ook dat de bestaande steigers aangepast zullen moeten worden. De opbouw regels houden in dat men voortaan omringt moet zijn door middel van een voorloopleuning. Dit betekent dat iemand die op een rolsteiger werkt, opbouwt, of afbouwt altijd leuningen naast zich heeft. Door de nieuwe methode is de valkans aanzienlijk kleiner geworden. Een nadeel heeft deze regelgeving ook; u moet uw huidige steigermateriaal aanpassen. Zo zal er een voorloopleuning aangeschaft moeten worden plus extra platformen met luik. Maar uiteindelijk gaat veiligheid toch boven alles?

Tips voor het beklimmen van rolsteigers

  • Voordat u een rolsteiger gaat beklimmen zijn een paar zaken erg belangrijk;
  • Staat de steiger waterpas en op een goede ondergrond;
  • Zijn de onderdelen zo geplaatst zoals de fabrikant dit voorschrijft;
  • Is de stellage op een juiste plaats opgebouwd (dus niet voor een deur, etc);
  • Wat zijn de vooruitzichten m.b.t. het weer? Beklim geen steiger bij harde wind;
  • Betreed rolsteigers altijd binnendoor, voldoe aan de veiligheidsregels.

Specialist rolsteigers voor een mooie prijs

Een rolsteiger kopen is een dure investering, zo simpel is dit nu eenmaal. Maar als u elke keer eentje moet huren dan bent u uiteindelijk duurder uit. Daarnaast kan u de aangekochte steiger onder investeringsaftrek scharen, zo krijgt u in sommige gevallen zelfs 28% terug van de belastingdienst! Bent u op zoek naar rolsteigers? Laat u dan informeren door een specialist zoals laddersenrolsteigers.nl. De klantenservice van dit bedrijf kan u dagelijks adviseren over welke modellen het beste bij u passen en dit ook nog voor de beste prijs! U vindt modellen zoals de rolsteiger 10 meter en de rolsteiger 12 meter.

Veiligheid kent geen prijs…. maar een veilige rolsteiger kopen voor een scherpe prijs? Altijd lekker meegenomen toch?