Wilt u zelf een kraan monteren of een kraan vervangen, dan is het belangrijk om te weten hoe u dit moet uitvoeren. Er zijn verschillende soorten kranen en daarom beschrijven wij hieronder per soort kraan waar u aan moet denken en hoe u de montage kunt verrichten.

kraan monteren

Keukenkraan

Gaat u zelf een kraan vervangen in de keuken dan is de belangrijkste eerste stap dat u het waterleidingsysteem drukloos maakt. Maak het systeem drukloos door een andere kraan in huis te openen. Let op dat de warm water leiding vanaf uw CV ook drukloos is.
Bij het demonteren moeten de leidingen los worden gemaakt. Vervolgens moet u het klemsysteem waarmee de kraan aan het aanrecht is gemonteerd, losmaken. Dit is er per kraanmerk verschillende maar dit spreekt voor zich. Vervolgens moeten de leidingen door dit klemsysteem worden gehaald indien nodig. Vervolgens kunt u de kraan naar boven toe uit het gat in het aanrecht halen.
Gaat u een nieuwe kraan monteren dan moeten eerst de slangen van de kraan door het gat ingevoerd worden. Vervolgens plaats u de kraan in zijn positie. Schuif van onderaf het klemsysteem over de slangen, klem dan de kraan aan het aanrecht vast. Monteer vervolgens de waterslangen aan op de juiste aansluitingen, haal warm en koud water niet door elkaar. Gebruik nylontape op de schroefaansluitingen om lekkages te voorkomen. Test het systeem op lekkages door het waterleidingsysteem weer op druk te brengen.

kraan vervangen

Douchekraan

Een douchekraan heeft de wateraansluitingen op een vaste maat zitten, tegenwoordig is dit altijd 150 mm hart op hart. Controleer voor de montage of dit overeen komt met de wateraansluiting in de muur. Ook hier geldt dat u zich ervan moet verzekeren dat het waterleidingsysteem drukloos is.
Controleer met een waterpas of de aansluitingen recht zitten. Plaats desnoods de kraan door de koppelingen handvast te draaien. Als de kraan waterpas gemonteerd kan worden, moeten de kraanrozetten worden aangebracht. Breng nylontape aan op de schroefdraadaansluitingen, controleer vervolgens of de afdichtingsringetjes op de juiste plaats zitten. Draai daarna de koppelingen van de douchekraan vast. Omdat de kraan in het zicht komt is het handig om eventueel een stuk textiel te gebruiken bij het aandraaien om krassen te voorkomen. Na de montage moet u eerst de aansluitingen controleren op lekkages door het systeem weer op druk te zetten.

toilet kraan

Toiletkraan

De montage is vrijwel gelijk aan een keukenkraan. De standaard toiletkraan heeft meestal alleen een koud wateraansluiting. Gaat u deze kraan monteren dan kan het voorkomen dat u een knelkoppeling aansluiting krijgt i.p.v. schroefkoppeling. Weet u niet precies hoe de montage van de knelkoppeling moet, dan is het raadzaam om deze informatie eerst op te zoeken voordat u overgaat op de kraan vervangen of monteren.

Wastafelkraan

De montage van een wastafelkraan komt vrijwel helemaal overeen met de keukenkraan. De manier van klemmen aan een wastafel wijkt iets af maar de montage volgorde is hetzelfde.

Algemene tips

Wilt u zelf uw kraan monteren dan is het belangrijkste dat u ervoor zorgt dat u de afdichtingen van een bestaande kraan ook vervangt en niet de oude hergebruikt. Dit levert vrijwel altijd lekkage op. Gaat u een nieuwe kraan monteren dan is het van belang dat u bij de aansluitingen de afdichtingen controleert.
Denk vooraf na over het juiste type kraan. In de keuken en eventueel bij de wastafel in de badkamer, is een hoge kraan waar u een emmer onder kan plaatsen, erg handig.
Wilt u in het toilet niet alleen koud water bij u wastafel maar ook warm water, dan het is de kans groot dat die aansluiting eerst moet worden gemaakt.